ARANAN KÖFTECİ (KÖFTECİ ESAT) AYVALIK

                                           
           
                                          KÖFTECİ    ESAT


   Ayvalık'a giderken her gezginin aklında 'Rakı-Balık-Ayvalık'sloganı vardır.Olması gereken de budur.Ayvalık'da balık çeşitleri,kalamar,ahtopot,karadiken ve tabi ki börülce,hindiba,istifno,izvirya
gibi mezelerle yemek yenir ve yanında da arzu edenler rakı içer.
   Fakat Ayvalıka gelip de Köfteci Esat'a da uğramamak bence bir kayıptır.
   1970 li yıllardan beri Ayvalık merkezde,Sebze Halinin içerisinde hizmet veren bu mekan,Ayvalık'la simgeleşmiştir.İlk senelerinde söz konusu mekan daha ufak olduğu için insanların kapıda sıra bekledikleri ve boşalan her bir yer için(tabure) teker teker içeri girip yemek yediklerine çok tanık oldum.
   Bu işin sırrı lezzetin dedir.
   Peki lezzetin sırrı nerededir?
   Yukarıda resmini gördüğünüz Esat Abi, 45 yılı aşkın zamandır hep üstünde önlüğü  ocağın başındadır.Köfteyi pişirir,sipariş sırasını aklında tutar ve servisi organize eder bu arada hesabı da kasada kendi alır.Kapıdan giren müşteriyi de 'Hoşgeldin Ahmet Abi' diyerek karşılar.
  











 Köfte ise,Ayvalık'taki yerli kasaplardan her gün hayvanın özel yerlerinden çekilmiş eşit miktarda alınan kıymanın karışımı ile oluşturulur.Sebep budur ki 45 yılı aşkın süredir köftenin lezzeti hep aynıdır.





Köftenin yanında yardımcı yemek olarak piyaz,pilav,çorba,kuru fasulye,cacık ve yoğurt vardır.Hiç birinde hayal kırıklığına uğramazsınız.Bu arada tatlı olarak sütlaç önerilir.






    Köfteci Esat'ın reklama gereksinimi yoktur,onu bilen bilir yaz kış giden gider.Onun müdavimleri vardır,o lezzeti bir kez tadan bir daha vazgeçemez.Ayvalık tan ayrı iken ah gider gitmez Köfteci Esat' a gideceğiz konusu çok yapılır.
   O yakın ilçeden çıkan bir köfte zinciri gibi değildir.
   Belki de lezzetinin sırrı da bundandır..
     











Photos by Öner Dagal.


Yorumlar

  1. Elinize sağlık çok keyifli bir yazı olmuş, gerçek lezzet noktlarının kıymetini bilmek lazım. Mekan olarak mütevazı olmasına rağmen lezzet konusunda çok başarılı bir yere benziyor. Ayvalık'a geldiğimde mutlaka uğrayacağım. Önerilerinizi devamını merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

TABAKLAR BALIK LOKANTASI-1959'dan beri...

KADIKÖY'deki FENER

KADIKÖY'deki FENER
Sadece Fenerbahçe.....