KUMRUCU  RIZA




 Çeşme İzmir'in ve Ege'nin en nadide turizm merkezlerinden biridir.Akvaryum gibi denizi ve inanılmaz güzel kumsalları ile yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği bir şirin Ege kasabasıdır.Bu kasaba bir de 'Çeşme Kumrusu ' 'ile meşhurdur.Çeşme'ye giden herkes eşme Kumrusunu' en azından bir kez tatmak ister.
   
 Çeşme Kumrusunu  yapan sayısız yerler vardır ve hatta artık zincir olmuş markalar vardır.Çeşme'de her köşede bu markaları görürsünüz,ızgaranın başında onlarca çalışanı ile onlarca yerde aynı lezzeti tutturmaya çalışırlar.Ama emin olun aynı markanın ayrı şubelerinde farklı lezzetler ile karşılaşabilirsiniz.

     Halbuki Çeşme merkezinde,adliye binasının tam karşısında,Çeşme futbol sahasının tam yanında 25 yıldan fazladır hizmet veren bir mekan var.Çocukluğunda başladığı baba mesleği tostçuluk önce  arabalarda devam etmiş ve Çeşme Limandaki bir kaç mekandaki kumruculuk 25 yıl önce bu mekana taşınmıştır.5 yıl öncesine kadar ocağın başında kendisi duran Rıza Bey vefat etmiş ve bayrağı eşi Şükrüye Hanım devir almıştır.

   


  Eşinin vefatıyla beraber Şükrüye Hanım çocuklarıyla birlikte bu mekanı ayakta tutmuştur.Genelde ocağın başında Şükrüye Hanım bulunur eğer o yoksa ya oğlu ya da kızı vardır.Bir başka çalışanı ben yıllardır kumru hazırlarken ocak başında görmedim.Zaten fazla çalışanları yoktur,olanlarda ancak servis işleri ile uğraşmaktadır.Burası tam bir aile işletmesidir.Yıllar önce öğrenci iken veya daha küçük iken yaz tatillerinde geldikleri bu mekana yıllar sonra evlenip çoluk çocuk sahibi olup gelen ve aynı lezzeti ve mekan sahiplerinin aynı dostluğunu ve güler yüzünü  arayan insanlar gördüm.

  

   Aslında kumru ekmeği Çeşme de hemen hemen her yerde aynı ekmektir.Farklılığı yaratan ise başka unsurlardır.Öncellikle. Şükrüye Hanım ocak başında bir kadın olarak temizlik ve hijyen kurallarına dikkat eder.Malzemeleri hazırlarken gösterdiği itina ve beceri diğer zincir markalara  göre farkı yaratır. Yıllardır aynı tedarikçilerden aynı malzemeleri  temin ederler.Mesela sucuklar yıllardır Tire'den aynı yerden gelir.Farkı yaratan bir başka unsur da kumrunun içine konan malzemelerin bolluğudur.İşte buna benzer  detaylar Kumrucu Rıza farkıdır..

    


  Eğer daha önce kumru yedi iseniz Kumrucu Rıza ile kumruyu yeniden keşfedeceksiniz.
Eğer daha önce hiç kumru yemedi iseniz bu işe en iyisi ile başlamış olacaksınız.






Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

TABAKLAR BALIK LOKANTASI-1959'dan beri...

ARANAN KÖFTECİ (KÖFTECİ ESAT) AYVALIK

KADIKÖY'deki FENER

KADIKÖY'deki FENER
Sadece Fenerbahçe.....